Basisting


Hvad er goth?


Godt spørgsmål, ikke? Måske skal vi starte med en rask lille definition.

The Oxford English Dictionary gives the definition as: ”goth n. 1) A style of rock music with an intense or droning blend of guitars, bass, and drums, often with apocalyptic or mystical lyrics. 2) A performer or devotee of this music, often dressing in black clothing and wearing black make-up.”


Men det er jo ikke just uddybende. Lad os prøve at gøre det bedre.
Musikstilen goth opstod i slutningen af 70'erne med udspring i punk og glam, og blev til at starte med kategoriseret som en art punk, ofte kaldet post punk. Stilmæssigt er det dog kun den allertidligste goth, der har noget tilfælles med punken.
At genren kom til at blive kaldt goth var vist mest af alt et tilfælde, der vist nok skyldes at pressen samlede visse personers brug af ordet op. Det rygtes, at det var Joy Divisions manager, der første gang brugte ordet for at beskrive bandets stil/stemning. Under alle omstændigheder kom betegnelsen meget hurtigt til at blive brugt om en række ret forskellige bands.

Blandt de første gothbands var Siouxsie and the Banshees og Bauhaus, ud over de allerede nævnte Joy Division. Det skulle være Bauhaus, der præsterede at samle de første goths som publikum. Det berettes i hvert fald, at det var til deres koncerter, at der begyndte at dukke folk op, der klædte sig på en bestemt måde - primært inspireret at Bauhaus' forsanger Peter Murphy (der på sin side var meget inspireret af David Bowie, især af Ziggy Stardust-karakteren - bandet lavede også et cover af nummeret med samme navn) og Siouxsie Sioux, forsanger for Siouxsie and the Banshees. Mange faldt for genren og begyndte at identificere sig med den. En decideret subkultur voksede snart frem omkring musikken, og folk, som anså sig selv for at tilhøre denne subkultur, bragte deres interesser, ideer og levevis med sig. Ud af denne smeltedigel kom det, som vi i dag kender som goth-kulturen.

Pga. navnet forvekslede nogen kulturen med ting som gotiske digte, nygotik (indretning og arkitektur), skrækromaner (gotiske romaner/gothic horror) fra 1800-tallet og lignende. Det medførte, at disse ting til en vis grad blev inkorporerede i kulturen. Mange goths nyder disse ting og omgiver sig med dem, og stemningsmæssigt passer de da også fint ind i kulturen.
Dette afspejles dog ikke i musikken, der stadig er en af de centrale faktorer i subkulturen. Som musikgenre har goth mange udtryksmåder, men i teksterne finder man en overvægt af emner, der handler om det indre liv, følelser og æstetik.

 

Lidt om siden

Kabal.dk har til formål at præsentere goth-kulturen på en tilgængelig måde. Siden er tiltænkt alle - usanset om de er personligt interesserede, kender nogen goths, er bekymrede, eller bare nysgerrige.

Goth er:

  • En musikalsk genre
  • En æstetik
  • En subkultur
  • Smukt
  • Dystert
  • Socialt
  • Elegant
  • Sjovt
  • I virkeligheden ret nede på jorden...