FAQ - ofte stillede spørgsmål


Alkohol og stoffer

Goth er som subkultur ikke præget af alkohol og stoffer i nogen grad ud over, hvad man kan forvente i Danmark. Der er kort sagt meget store personlige forskelle på indtagelse af alkohol m.m. og præferencer i den retning. Efter min mening præger det også miljøet, at der er en del faste folk, der er forbi teenageårene, og derfor har et måske mere nuanceret syn på og forbrug af alkohol. Der er desuden i subkulturen en tendens til at sætte pris på ro og selvkontrol, hvilket ikke stemmer overens med overdreven indtag af alkohol m.m.
Måske derfor er det min erfaring, at der er ret få stoffer i miljøet. At der ikke er nogen, er nok ikke sandt, det ville i hvert fald undre mig, men det er ikke en stof-kultur - ej heller et miljø, der forherliger eller idealiserer brugen af stoffer.
Hvad angår præferencer mht. alkohol, så er det jo en ret personlig sag. Jeg vil dog ikke lægge skjul pÂ, at mange goths har en forkærlighed for rødvin, nok lige så meget pga. den smukke farve som pga. smagen, og for absinth pga. denne driks historie og dermed association til det kunstneriske miljø i 1800-tallet.
Selv synes jeg, at begge dele smager fortræffeligt, men går aldrig ad vejen for god skotsk single malt whiskey.


Depression og selvskade

Det er en ret ubredt opfattelse, at goths er deprimerede, selvmordstruede, skærer i sig selv eller i det hele taget har en usund holdning til livet og det at leve. Det er naturligvis ikke sandt, at alle goths går rundt og er permanent nedtrykte - ej heller er det noget, de fleste goths har lyst til at fremstå som - goths er næppe mere eller mindre deprimerede end alle andre tilfældige tværsnit af befolkningen.
Til gengæld er der måske netop i denne subkultur et fristed for følelser, det ikke altid er accepterede i andre dele af samfundet - en åbenhed overfor at man kan være trist, ked af det og nedtrykt ind i mellem, og at de fleste oplever perioder eller dage, hvor det bare er sådan, man har det. At der også er luft for de følelser i den musik, der høres, hjælper nok også - skønt det langt fra er alt goth (m.m.), der handler om triste ting eller om de mørkere af menneskets følelser og oplevelser. En bekendt af mig refererede engang til goths visuelles stil som "depressionenes æstetik", hvilket jeg finder meget rammende. Men man skal - som altid - ikke tro at folk har følelserne udenpå tøjet.

Hvis du går og tumler med depression, tanker om at skade dig selv eller lignende, så er her et par steder, du kan kontakte og få hjælp - anonymt og uforpligtende:
Livslinjen - tlf: 70 201 201 eller skrivdet.dk
LMS - Landsforeningen mod Selvskade og Spiseforstyrrelsers rådgivningssider


Vampyrer og det overnaturlige

Mange goths interesserer sig for vampyrer. Læser om dem, ser film, maler, tegner, skriver, spiller, ligner endda til tider, men vi tror ikke selv, at vi er vampyrer!
De gotiske horrorhistorier, der er en stor inspirationskilde for goth-kulturens visuelle udtryk, har jo vampyrer som en af de foretrukne hovedpersoner, så dermed er det indlysende at mange goths interesserer sig for vampyrer i f.eks. bøger og film. Fascinationen og interessen for horror strækker sig da også til meget andet end vampyrer.
Her kommer goths interne selvironi også tit til syne - idet vampyrer er noget af en kliché for goths, vil man finde mange, der dyrker referencer til dem som en ironisk kommentar på os selv. Læs evt. mere på siden 'humor'.
På samme vis er det overnaturlige heller ikke noget, der har større interesse blandt goths end blandt så mange andre. Det er til gengæld muligt, at man vil finde flere goths, der åbent indrømmer at have en spiritualitet end blandt de fleste andre, men om det er sandt ved jeg ærligt og redeligt ikke. Se i øvrigt siden 'idegrundlag'.


 

Lidt om siden

Kabal.dk har til formål at præsentere goth-kulturen på en tilgængelig måde. Siden er tiltænkt alle - usanset om de er personligt interesserede, kender nogen goths, er bekymrede, eller bare nysgerrige.

Goth er:

  • En musikalsk genre
  • En æstetik
  • En subkultur
  • Smukt
  • Dystert
  • Socialt
  • Elegant
  • Sjovt
  • I virkeligheden ret nede på jorden...